Tuesday, December 18, 2012

M.E.M.O - My Best Friends is . . .






Antara mahu atau tak, antara segan atau malu, tiba-tiba muncul Mr.Coolness dalam diri. Petang tu aku call

Wednesday, December 12, 2012

.M.E.M.O - Nasihati Aku!









aLi. Entah kenapa sekian lama baru nak terserempak, kembali? Tak, tak kembali. Kami melepak di Cool Blog. Itu pun selepas

Tuesday, September 18, 2012

Tuesday, September 11, 2012

.Sorry For It All | Dead Sara |








"Sorry For It All"

This song is not for you 
It's for everything I wish to be
Behind closed doors is where I stand
The cold wind blows
One more chance

Thursday, August 30, 2012

.Siapa DIA?








* * * * *



Siapa dia? Siapa dia? Ada dia kerana yang pertama atau yang bukan siapa-siapa? Jadi, siapa dia. Pernah suatu mimpi, siapa dia, ya siapa dia, datang menapak dan senyum lalu pergi. Pernah suatu mimpi juga, siapa dia, datang dan terus jadi

Tuesday, August 14, 2012

.Untitled / Pulang.




Entah kenapa
Pulang itu
Pulang itulah satunya aksara
yang cuba dirungkaikan
yang cuba disampaikan
dan akhirnya ia

Tuesday, August 7, 2012

[VAGABOND 3] : La Tahzan !







* * * * *




Takdir? 
- Aku bukanlah manusia yang aku sanjung kalau-kalau aku tidak pernah menerima takdir.


Rasional?
- Aku bukanlah manusia yang aku rasa rasional. Namun aku percaya pada takdir. Kukuh!


Sesal? 
- Aku bukanlah manusia yang

Tuesday, July 24, 2012

[VAGABOND 2 : Pil Mai Fren]






* * VAGABOND 1 * *


“Nafas kau busuk, hancing gila! Kau sedar tak?”
Aduh, Cik’B ni kadang-kadang okay, kadang-kadang terlebih okay; Dan selalunya Cik’B ni memang macam babi! Tapi apa dia peduli. Asalkan dia dapat telan

Saturday, July 21, 2012

[REVIEW : TATU - Popcorn&Gigi]





* * * * *





[INFO] : Zine TATU ini menurut seseorang yang bernama POPCORN adalah sebuah certot-certot bodoh berunsur makian, perasan, sedih, rindu tanpa emosi poyo dan repekkan je.



" POPCORN "



Tulisan Lapan -
Ya, aku rasa. Taik keras berak batu. 
Tapi sekadar rasa yang tak pernah sama cuma lecetnya yang

Friday, July 20, 2012

[VAGABOND 1 : Supper !]






* * * * *





Cik Epal tengking sayup-sayup. Katanya,
“You need a healthy supper!”
 Dia jalan hentak-hentak kaki lalu landing di sebelah aku. Bukan itu sahaja yang memeranjatkan aku, aksinya yang secara dramatik mula dijelmakan dengan merampas makanan supper aku tengah pagi buta itu. Ah, celaka! Dia buat tak peduli. Malas untuk menjadi bacul, aku bangun lalu terus

Monday, July 16, 2012

.P E L U A N G ! (There Is A Light That Never Goes Out)






* * * * *



“Aku, aku percaya pada ‘peluang kedua’; tapi aku tak boleh mengambilnya, kerana ia terlalu berisiko. Ya, berisiko! Samaada percaya atau tidak ia tetap datang dalam bentuk hitam dan putih, pro dan kontra. Namun dimataku pekat hitamnya. Lantas diragui putihnya. Sebab itulah aku tak mahu mengambilnya, walau seketika. Walau seketika, risikonya tetap tinggi bukan?”


Thursday, July 12, 2012

.'Where'd You Go''





* * * * *



aku tak tahu
aku tak tahu
jangan tanya aku
aku tak tahu
aku tak tahu


apa yang aku tahu
adalah

Friday, June 29, 2012

.PERNAH TAK?! (Bila Difikirkan Esok)







* * * * *


Bila difikirkan esok
--sunyi.
Bila difikirkan esok
--sepi.


Pernah tak bila difikirkan,
mengapa bintang itu bersinar?
Pernah tak bila difikirkan,
 kenapa bintang itu lebih indah
dari
sang neon
-kotaraya?


Pernah tak bila difikirkan,

Wednesday, June 20, 2012

. T E R U S !



* * * * *



(i)


Pintu-pintu
 tertutup. 
Cahaya tidak lagi berahi
 keluar atau masuk. 
Aliran jadi sembab. 
--tak semana!

Pemikiran
 jadi tersangat retro. 
Rasa ini bukan rasa untuk hidup;
 Atau rasa ini

Friday, June 15, 2012

.CELAKA Kota Raya !






* * * * *


Kelam. 
Tapi tak pernah luput, reput mahupun semput menjemput
mahupun menjengah. Ditinggalkan, dibiarkan di tengah kota nan
gagah yang kian termengah yang hanya berpaksi pada batu kerikil
yang megah. Dulu terukir tegak, kini

Wednesday, June 13, 2012

Tuesday, June 5, 2012

.S O L I T A I R E !





* * * * *



Aku tersedar dari mimpi
Dan ghindu itu terus melemaskanku
Membiarkan mati itu tujuan
Membuat rasa itu pedih luka-luka


Dia itu

Monday, May 28, 2012

.PATAH (Masih Bernyawa)





* * * * *


Semut-semut 
lalu. 
Nyamuk-nyamuk 
gila. 
Tikus-tikus bermata 
bulat; 
Dan ruang udara

Thursday, May 24, 2012

. Sekeping KOTAK Berperisa Cokelat Willy Wonka !





* * * * *



Kotak. Kotak ini yang paling aku sayang. Kotak inilah yang sudi menjadi tanda nama umpama tugu peringatan. Dan peringatan ini untuk kau. Untuk kau tahu, jangan sakiti aku. Lagi, ataupun lagi dan lagi.


Kelmarin,

Wednesday, May 9, 2012

.Aksara Itu Buat Kita MATI !




* * * * *



Apabila kita bicara tentang
 'kehilangan', 
ia tiada rasa yang lain. 

Selain dari rasa 
'pupus'. 


Ya, 
aksara itu buat kita

Tuesday, May 1, 2012

.Berani Punya Budak (Sebuah Review Di Tengah Kemeriahan The Avengers)







Soalan de-ra-jah lima - "Kenapa andaaa menonton filem ini?"

Selain dari nama Afdlin Shauki, aku memilih untuk menonton filem ini kerana poster filemnya yang dibikin sejibik macam GTA. Ah, celaka disitu! ;)

Sunday, April 22, 2012

.Sebuah review LOCKOUT yang berharga RM9 dari LaraJoLisa!




* * * * *


Bila tengok pada trailer dan andaaa akan tahu, LOCKOUT ini berkisar mengenai apa dan mengapa. Filem ini kalau dilihat ada banyak sebenarnya yang boleh dipersoalkan dan dipertikaikan. Contohnya pada latar tempat. Ia agak bodoh atau bangang dan bodoh apabila kita mula terfikir, kenapa dan mengapa

Friday, April 13, 2012

.Lumpuh!





* * *


Pagi bergemersik. Sentiasa bergemersik. Dengan kicauan, dengan kedinginan; dan yang paling dahsyat adalah dengan peneman setia kita; MALAS!  Kita ini manusia memang malas; Liat! Kadang kala, untuk bangkit dari keselesaan tidur pun kita berkhayal. Berkhayal bahawa kita sudah

Wednesday, April 4, 2012

(Cukuplah) Sekadar Aku Yang Tahu.






* * * * *



Aku tak mahu kau tahu.


Aku tak mahu siapa-siapa tahu,

juga.



(Cukuplah) Sekadar

Monday, March 19, 2012

Menangis Dengan Tuhan!






* * * 



Penat dan lelah
juga luhur yang tercampak.

Dibuang ke sana
terpelanting ke sini.

Kena terajang atas
bawah.
Kena pelangkung kiri kanan

Tak ingat!

Sudah-sudahlah berkelana di
jalanan.
Sekarang aku

Saturday, March 10, 2012

LUKA YANG TERTEMPAH



* * * * *


Luka-luka pedih.
Sepi dipandang perit
 di dalam.
Siapa kan tahu?
Ah,
 bilang saja pada mereka untuk dibuang

Sunday, March 4, 2012

.Kau Pembunuh !





Buat satu folder atas nama kau. 
Dan pecahkan lagi 2 sub-folder di dalamnya. Sub-folder pertama kau letak nama 

VAGINA

 dan yang kedua bernama 

PENIS.

 Dan letaklah segala

Friday, March 2, 2012

Coldplay - Us Against The World (Mylo Xyloto)


* * * * *


Senyum dan bangun
dari berantakan
untuk terus bergelandangan
menentang dunia yang condong
kepadamu!






* * * * *


(Lirik terjamahan dari Coldplay yang dibantu oleh Google Translate)


Oh pagi datang pecah, awan, Amin.
Angkat penutup mata ini, biarlah saya melihat semula
Dan membawa balik air, biarkan kamu kapal-kapal roll.
Dalam hati saya, dia meninggalkan lubang

Tali tegang bahawa saya berjalan hanya bergoyang dan hubungan
Syaitan kerana dia bercakap dengan mata mereka malaikat
Dan saya hanya mahu

Tuesday, February 28, 2012

.Balada Jiwa Rumit.

*bidio ini tiada kena mengena dengan yang tertulis dibawah ini. ia hanya dikongsikan untuk pengetahuan umum bahawasanya lagu inilah yang sedang rancak bermain2 difikiranku disaat ingin mengupdated kan entri ini. manakala yang tertulis dibawah ini adalah buah tangan lama yang baru sekarang berkesempatan untuk dicorat coret, disambungkan setelah terbengkalai dahulu ;) jadi, ia tiada kena mengena  . - Love Lova Lover Lovar Fynn Jamal ! ;)

* * * * *


(i) 

Kita penuh dengan luka2
Bernanah
bersalut dengan senyum suka-sukar.


(ii)

Kita sama berinspirasi :

Dia main dengan

Monday, February 27, 2012

.Facebook Football Update : Cardiff City vs Liverpool FC (Carling Cup Final @Wembley)

*Detik-detik penentuan penalti Cardiff vs Liverpool*


* * * 


Hari ini 26/2/2012 dan awal pagi 27/2/2012 - ada banyak match-match tumpuan seperti :

i) Arsenal vs Spurs
> (London derby) *Arsenal won 5-2

ii) Norwich City vs Manchester United 
> (Giggsy made 900 apearance with United) *United won 2-1

iii) Cardiff vs Liverpool 
> (Carling Cup final @wembley) *Liverpool won 3-2 on penalties after drew 2-2

iv) Real Vallecano vs Real Madrid
> (Nice Cristiano Ronaldo winning goal) *Madrid won 0-1

v) Bayern Munich vs Schalke 04
> (Bundesliga I) *Bayern won 2-0

vi) Napoli vs Inter Milan
> (Serie A top table clash) *Match just started when I wrote this entry ;)

&

iiv) Atletico Madrid vs Barcalona
> (Barcalona need to win to close the gap between Real) *Match will start at 4.30a.m


* * *


Tapi

Wednesday, February 15, 2012

Monday, February 13, 2012

[TIADA TAJUK LAGI!]



* * * * * 


Berselisih bahu bertemu bahu. Bertelagah anak mata menyembur bara. Tapi hanya bibirnya sahaja yang dicebik-cebik geram. Lalu dia pun berlalu pergi tanpa menoleh kepada bahuku yang kian jatuh. Terdampar di atas lantai. Menarik lelah dan segera mencapai tangan si pari-pari.

Bahu itu

Monday, January 30, 2012

.Berapa Juta Mimpi Lagi Akan Berakhir ?



* * * * *


Dari bintang ia jatuh
Dari langit ia melalui.
Dari atmosfera ia melintasi
Ke tanah jua ia terjelupuk !


Bintang itu jatuh lagi. Ditempat yang sama; Dihalaman yang satu. Tiap-tiap malam ia bercahaya dan tiap-tiap subuhnya aku kutip melata-lata. Terkadang ada yang sudah remuk. Terkadang ada yang sudah tak bernyawa lagi. Aku tak pernah gagal mengutip. Dari hari pertama ia jatuh, kerana dihari itu aku

Tuhan, aku untuk-Mu! (Mana mungkin untuk dia)



* * * * *


Dedaunan itu layu terkulai dek tanah
Sesaat mungkin,
ronyok,
dirempuh getah tayar.


Cermin itu retak 
dek luka
Digertak

Thursday, January 26, 2012

.Siapa Dhiya?


Dhiya!
 Hari ini termimpikan Dhiya lagi.
 Hari-hari bermimpi, bukan bermakna ngeri;
 Jauh sekali berfantasi. 
Adakah ini sindrom? 
Adakah aku patut bertemu pakar?

 Sindrom Dhiyalisme. 

Jam baru menunjukkan

Tuesday, January 17, 2012

Tuesday, January 10, 2012

.KAU LONELY MACAM ANJING! (AKU TAU, AKU TAU)



* * * * *


Siang-siang kau tidur.
Asal cerah je kau lelap.
Lentok!
Orang kata kau lemah tenaga batin
Tapi sebenarnya
aku nampak kau sendiri yang kurang ketahanan mental
Mudah kena saiko!
Sebab tu rasa membuta tu jadi rasa yang paling celaka
Menebal dengan rahsia lo